x
 
 

Годишни награди за пътна безопасност 2014

Вече четири години конкурсът Годишни награди за пътна безопасност поощрява усилията на всеки за спасяване на човешки животи по пътищата на България.

imageЦеремонията по връчването на Годишните награди за пътна безопасност през 2014-та се проведе на 9-ти декември в хотел "София Балкан" (Шератон).

imageСпециални гости на церемонията бяха: министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам. министрите на МВР – Цвятко Георгиев и Красимир Ципов, зам. министър на транспорта Антон Гинев, комисари от ГД "Национална полиция", народни представители.

imageЗад волана (и водещ и водач) бе Спас Кьосев.

imageВ категорията "Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации" журито не успя да излъчи само един победител, затова призове бяха връчени и на тримата номинирани:
  - Кристина Илиева, за видеоклипа "Пазете децата! Те са нашето бъдеще."
  - Росалин Наков, за осъществените образователни концерти за деца за безопасност на пътя.
  - Младежки общински съвет - Стара Загора, за кампанията "Помисли, огледай се и остани жив!"

imageПризът в категория "Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища" бе даден на Първа езикова гимназия – Варна за инициативата "Илюзия към по-безопасен живот". Поставяне на илюзорно препятствие на пътя в района на гимназията с цел намаляване средната скорост на преминаващите автомобили. Целта на изображението е да накара водачите да намалят скоростта си, за да избегнат "илюзията" на дупка, като едновременно с това дадат предимство на чакащите пешеходци на пътеката.

imageСпециална награда в същата категори получи една столична детска градина ЦДГ "Веселина" за множество инициативи, кампании, участия в създаване на инфраструктура, минимизираща риска от произшествия, насърчаване разумното и безопасно управление на превозните средства.

imageСъс специалната награда на служител на пътна полиция, с личен принос тази година беше отличен цял отдел – сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР – Плевен, където броят на тежките катастрофи и пострадалите е наполовина по-малък в сравнение с предишната година. Сектор "Пътна полиция" - Плевен е сред двете пилотни структури на Министерството на вътрешните работи, участвали при внедряването в тестова експлоатация на работните станции за отдалечен достъп, т. нар. таблети, благодарение на които е постигнато ефективно управление на силите и средствата на пътна полиция и са ограничени предпоставките за корупционни практики на територията на областната дирекция.

imageЗа репортажите си, посветени на темата за пътната безопасност и промени, свързани с поведението на шофьорите на пътя репортерът от Нова телевизия Георги Георгиев спечели първото място в категорията "Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност". Акцент в репортажите е поставен и върху състоянието на пътищата и произтичащите от това рискове за участниците в движението. Материалите са придружени с всекидневни апели и кратък клип, насочващи вниманието на аудиторията към безопасно поведение на пътя, особено през зимата, когато рисковете на пътя стават повече и през лятото, когато движението по основните пътища е по-интензивно.

imageПровокирана от архаичните изисквания на една наредба, Мария Чернева, журналист от Българската национална телевизия, потърси отговор на въпроса може ли да се вярва на изследванията за алкохол в кръвта и беше отличена със специална награда за филма си "1000 промила несъответствия". Оказа се, че кръвни проби, взети от един и същ човек дават огромни разлики в лабораториите на различни болници. Страшното е, че несъвършенствата на наредбата са в състояние да помогнат на виновни шофьори да избегнат правосъдието, а зад решетките да попаднат невинни водачи.

imageНаградата в категорията "Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации" бе връчена на районно управление на МВР – Своге за многобройните си акции и инициативи. За всички реализирани идеи, РУ - Своге създаде един нов модел за работа в който се разчиташе на съдействието на различни по вид обществени организации. Посоченият модел в сътрудничеството с организации извън системата на МВР се оказа изключително сполучлив, ползотворен и с широка обществена подкрепа.

imageПървото място в категорията "Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации" бе присъдено на "ДЗИ – Общо застраховане" ЕАД за две инициативи: Национален конкурс за детска рисунка "Безопасността на пътя с ДЗИ" и национална кампания "Не си сам на пътя", призоваваща за по-отговорно поведение на всички участници в движението.

imageСпециална награда в същата категория спечели Иншурънс БГ за проведения празник по пътна безопасност за малки и големи "Движение без риск" събрал на едно място отговорни институции и организации, които срещнаха обществото и най-вече младото поколение.

image imageТази година Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" връчи и три награди за изключителен принос – на Ваньо Стоевски (бивш директор на столичната Пътна полиция), на инж. Койчо Русев (Национална транспортна камара) и на Стоян Сентов (зам. председател на СБА).

image imageТрадиционно "Чиполино" (детски и бебешки продукти) и велосипеди "Спринт" зарадваха четирима от гостите на събитието с две детски седалки за автомобил и два велосипеда с каски. Към раздаването на подаръци предколедно се включи и All Time Cams, като подари един видеорегистратор, за да може новият му собственик да документира всичко случващо се на пътя.

image Димитър Туджаров – Шкумбата забавлява гостите със своите вицове за пътя и хората, дръзнали да го прекосят пеша или с транспорт.

image Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" благодари на всички, които съдействаха за реализирането на това събитие: Застрахователно дружество Евроинс; Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата; МаксЮръп; Стар БГ; Панда И. П.; Гаранционен фонд; Бондис ООД; Абрис Дизайн, както и Съюза на българските автомобилисти и Български Червен кръст.